duminică, 18 iulie 2010

Ce viitor au cartile?

De ceva vreme romanii au inceput sa cumpere carti care se vand la pachet cu diverse publicatii. Moda a fost inceputa de catre Codianul (azi defunct) si apoi preluata cam de toate trusturile intr-o forma sau alta. Ca si marketing ideea e geniala si trebuie sa recunsc ca initial m-a prins si pe mine dar apoi m-a lasat...

Trezind instinctul de colectionar de carti, probabil o reminescenta a trecutului nostru glorios comunist in care o biblioteca serioasa iti conferea un anumit statut, trusturile de presa incearca sa vanda ziare din asa numita categorie “quality”, pe care aproape nu le mai citeste nimeni, prin asocierea la packet cu aceste carti. No comment despre calitatea lor ca nu ma pricep dar sunt sigur ca 80% din ele nu vor fi deschise pentru a fi citite.

Batalia aparent se duce pe audienta dar indirect nu e vorba de asa ceva. Audienta respectiva nu aduce banii necesari ziarelor ci doar cumpara influenta. Un mic cerc vicios cu mult maketing pentru un client care se poate arata neinteresat: puterea. Nu numai ca puterea e constienta ca valoarea vehiculului numit presa quality se devalorizeaza si nu cumpara :D.

Pe de alta parte cred ca in timp si interesul publicului pentru aceste carti va scadea si atunci imparatul va umbla gol pe strada. Deoarece ocupa spatiu iar acesta e limitat in apartamentele noastre mici comuniste interesul romanilor se va limita cativa metri liniari de carti la kilogram (scuze, nu am gasit alta rima). Si nu vad nici o problema.

In fine ma indepartez de subiect: de fapt ma intreb ce valoare au cartile tiparite si ma intreb mai ales ce valoare au mai ales cartile care se citesc doar o data cum sunt cele la pachet cu un ziar? Nu prea mare..

Exista alternative digitale mai ales ca dispozitivele portabile vin puternic din urma si fac detinerea unei biblioteci de carti tiparite aproape inutila.


Iata si favoritul meu drept exemplu:Se numeste Nook si e vandut de Barnes & Noble.

Cateva caracteristici tehnice:
  • Ecran E-ink: similar ca si calitate a scrisului si contrast cu hartia unui ziar. Deoarece nu necesita iluminare din spate iar mentinerea unui ecran afisat nu consuma curent acest ecran e si foarte odihnitor pentru ochi si permite o viata lunga a bateriei.
  • Capacitate de stocare 2 GB (aproximativ 1500 carti) care poate fi extinsa prin-un card de memorie.
  • Reda fisiere audio mp3.
  • Dimesiuni mici, ideale pentru calatorii.

Mai multe detalii si date concrete aici.

Fie ca va decideti sa achizitionati un Nook sau un alt e-reader mai usor de procurat in Romania cred ca investitia intr-o biblioteca in fomat digital e mult mai rentabila decat intr-una clasica deoarece variantele electronice sunt mai ieftine si de asemenea exista multe carti din patrimoniul universal care nu costa nimic si pot fi procurate legal de pe internet. Asta ca sa nu mai vorbim de spatiu, praf si paduri taiate.

Asadar renuntati la a colectiona carti primite cu un ziar si cumparati cel mult doar titlurile care va intereseaza. Fiti sinceri cu voi si duceti la anticariat orice carte pe care nu intentionati sa o cititi si care va ocupa inutil spatiul din casa. Si nu in ultimul rand: go digital!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu