miercuri, 3 martie 2010

Trenule masina mica du-l acasa pe Ionica

    Ieri ne-am intors din Barcelona si am zis sa scriu putin cat am amintirile inca proaspete. 
    E un oras  extraordinar in care merita sa te pierzi desii nu ai foarte multe sanse deoarece e foarte bine sistematizat (cu o mica rezerva la capitolul marcaje care ori lipsesc ori sunt din perspectiva unuia care stie exact unde se afla).
    Cateva cifre ca sa avem un punct de pornire: 
  • Populatia orasului: 1,673,075 
  • Populatie in zona urbana: 4,185,000  (sursa: wikipedia)
Asadar nu vorbim de un oras mic ci de unul marisor cu un aflux serios de turisti. 
    Daca vorbim despre trafic acesta este absolut rezonabil in conditiile in care masinile personale sunt foarte putin folosite, Barcelona beneficiiind de o retea densa de mijloace de transport in comun. 
    Insa surpriza vine din alta parte: reteaua incredibila de inchiriat biciclete care chiar functioneaza si pe care lumea chiar le foloseste (si nu vorbesc de turisti).    E vorba de foarte multe puncte de inchiriere in zonele vitale ale orasului(statii de autobuz, metrou sau locuri publice) unde pe baza unui card magnetic ti se elibereaza o bicicleta. Nu am informatii legate de cat costa aceasta inchiriere dar pot spune ca bicicletele sunt de foarte buna calitate si sunt foarte bine intretinute (au chiar si faruri functionale fara exceptie). 
    Sistemul e operat de JC Decaux si probabil e si profitabil. Am mai vazut si in alte orase sisteme similare cum ar fi Copenhaga dar nici pe departe la fel de flexibile.
    Ma intreb insa de ce lucrurile functioneaza asa bine acolo si asa de prost aici. De ce trebuie majoritatea calatorilor sa astepte blocati in trafic in autobuze care nu se misca din cauza catorva zeci de mii de masini personale? Sa fii renuntat ei de buna voie la masina mica in favoarea transportului in comun sau a bicicletei? Nu prea cred si nu vad de ce noi am face-o de buna voie.
    Probabil ca nu toti care folosesc transportul public il si agreeaza dar nu au de ales si poate  bicicleta e doar un mijloc de transport mai simpatic decat sa ai de furca cu restrictiile de circulatie pentru masinile mici.
    Trebuie sa existe insa si alternative functionale nu doar restrictii. De exemplu am gasit aici o idee care functioneaza in Bogota si se pregatesc si altii sa o aplice si la case mai mari cum ar fi New York:


Cred ca ar merge bine si la noi tinand seama de viteza de constructie si costurile aferente unor noi linii de metrou sau a autostrazilor suspendate pe care unii le viseaza cu ochii deschisi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu