duminică, 8 noiembrie 2009

Windows 7: Nu mor caii cand vor cainii dar pana la urma tot mor

     Microsoft a lansat de curand deja celebrul Windows 7. Asteptarile sunt mari pentru acest sistem de operare mai ales ca vine dupa si mai celebrul Vista considerat de multi un esec.
    Sunt curios insa ce aduce nou acest sistem de operare astfel incat sa fie un pas revolutionar si nu o simpla evolutie? Mai precis pentru ce anume as fii nevoit sa cumpar o noua versiune a acestui sistem de operare? Sper ca nu pentru un nou look cu mai multe ferestre transparente si animaţii care pana la urma te plictisesc... sau pentru o iluzorie senzatie de viteza pe care o ai la orice instalare a unei versiuni proaspete de Windows si care dispare imedia dupa ce ai instalat cateva programe mai sofisticate. Si mai sper ca nici pentru noi mecanisme de securitate care ar fi trebuit sa fie acolo inca de la inceput.
    Cred ca vremea schimbarii sistemului de operare doar pe baza nevoii de ceva nou a trecut si lumea cauta altceva. Acel ceva o reprezinta Internetul si mai ales partea de socializare pe care aceasta o ofera. Utilizatorul obisnuit are de fapt nevoie de un browser bun si alte cateva aplicatii de comunicare.
    Cineva a inteles acest lucru si s-a pus pe treaba. Mai precis Google care are in plan nu unul ci cel putin doua astfel de sisteme de operare in lucru: Android pentru smartphones si Chrome pentru pc-uri.
    Mai mult Google nu e un adversar cu care sa te bati cu arme conventionale. El nu va vinde aceste sisteme de operare ci le va oferi gratis celor interesati urmand ca apoi sa monetizeze platfomele de publicitate pe care aceste dispozitive le vor furniza.
    Nu va fi usor si va trece mult timp pana cand utilizatorii obisnuiti vor schimba Windows pe altceva gratuit deoarece sistemul de operare face parte fundamental din experienta utilizarii unui calculator iar schimbarile radicale creează disconfort.
    De asemenea nici Microsoft nu va sta cu mainile in san si va face tot ce ii sta in puteri ca sa cotracareze prin diverse intelegeri cu producatorii de pc-uri si cu marii retaileri. Deja vedem acest lucru in cazul netbook-urilor cu diverse versiuni de Linux care l-au luat initial prin surprindere si pe care incearca sa le contracareze folosind diverse strategii de marketing. Cu toate acestea Microsoft nu va putea face urmatoarele: nu va putea face un sistem de operare care sa ruleze foarte bine pe aceste minicalculatoare (XP merge acceptabil dar e un produs pe care nu il mai sustine tot din motive comerciale) si mai ales nu va putea sa-l dea gratis.
    Ca o mica concluzie: Microsoft se bazeaza pe inertia castigata in anii trecuti, nu face dacat pasi predictibili deoarece e prea riscant sa faca ceva radical si incet incet se va prabusi controlat. Si aceasta prabusire care începe sa se vadă va deveni extrem de vizibila odata cu esecul Windows 7. E mersul firesc al lucrurilor in care nu toate organismele reuşesc sa se adapteze schimbărilor de mediu.
    Nu am vorbit prea mult despre Linux sau Apple in aceasta ecuatie dar o voi face in postari ulterioare.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu